ք․ Երևան Հալաբյան փ․ 9/7

calendar icon 08.08.2024 17:32:00
view icon 0 դիտումները
Հոդվածի բովանդակությունը
Հոդվածը արդիական է 24 Июня 2025

Կարելի է արդյո՞ք ուտել ՄՌՏ-ից առաջ. ընդհանուր կանոններ և խորհուրդներ

Մագնիսա-ռեզոնանսային տոմոգրաֆիան (ՄՌՏ) ախտորոշման մեթոդ է, որը թույլ է տալիս ստանալ մարդու ներքին օրգանների և հյուսվածքների ճշգրիտ պատկերներ: Որպեսզի հետազոտության արդյունքները լինեն առավելագույնս ճշգրիտ, անհրաժեշտ է ճիշտ նախապատրաստվել պրոցեդուրային: ՄՌՏ-ին նախապատրաստվելու կարևոր ասպեկտներից մեկը համարվում է սննդի ընդունումը: 

Շատ հիվանդների մոտ հարց է առաջանում՝ կարելի է արդյո՞ք ուտել կամ խմել ՄՌՏ-ից առաջ: Այդ հարցի պատասխանը կախված է հետազոտության տեսակից, որը նախատեսվում է անցկացնել: Հիմնականում ՄՌՏ-ից առաջ կարելի է ուտել թեթև սնունդ՝ մրգեր, բանջարեղեն, յոգուրտ կամ շիլաներ: Սակայն պետք է խուսափել յուղոտ և ծանր սննդից, քանի որ այն կարող է դժվարացնել հետազոտության գործընթացը:

Եթե դուք կասկածում եք՝ արդյո՞ք կարելի է ուտել ՄՌՏ-ից առաջ, ավելի ճիշտ կլինի խորհրդակցել բժշկի կամ բուժքրոջ հետ: Նրանք կօգնեն Ձեզ հասկանալ, թե ինչպիսի դիետան առավել հարմար կլինի կոնկրետ Ձեր դեպքում: Նաև կարևոր է հաշվի առնել օրգանիզմի առանձնահատկությունները և որոշակի սննդամթերքի նկատմամբ եղած հնարավոր հակացուցումները:

Սննդից բացի կարևոր է հիշել ՄՌՏ-ից առաջ խմելու ճիշտ ռեժիմի մասին: Մեծ մասամբ պրոցեդուրայից առաջ և հետո խմել կարելի է, բայց այդ պահը անհրաժեշտ է ճշտել բժշկից: Կարևոր է չչարաշահել և քիչ ժամանակահատվածի ընթացքում մեծ քանակությամբ հեղուկ չընդունել, քանի որ դա կարող է ազդել ստացվող արդյունքների որակի վրա:

Այսպիսով, «‎Կարելի է արդյո՞ք ուտել կամ խմել ՄՌՏ-ից առաջ» հարցը կախված է կոնկրետ իրավիճակից: Կարևոր է հետևել բժշկի խորհուրդներին և ճիշտ նախապատրաստվել պրոցեդուրային, որպեսզի հետազոտության արդյունքները առավելագույնս ճշգրիտ ստացվեն:

 

Ի՞նչ է թույլատրվում և ի՞նչ է արգելվում ուտել ՄՌՏ-ից առաջ. բժշիկների խորհուրդները (Ո՞ր մթերքները կարող են ազդել ՄՌՏ-ի արդյունքների վրա)

1.     Առաջին կանոն՝  ճիշտ մթերքների ընտրություն: ՄՌՏ-ից առաջ իդեալական ընտրություն կլինի արգանակը, կիսահեղուկ և քերած սնունդը: Դրանք հեշտությամբ յուրացվում են օրգանիզմի կողմից և չեն առաջացնում ավելորդ գազեր, որոնք կարող են աղավաղել հետազոտության արդյունքները:

Մանրամասներ.:

Մագնիսա-ռեզոնանսային տոմոգրաֆայի (ՄՌՏ) պրոցեդուրայից առաջ կարևոր է մանրամասն ընտրել այն մթերքները, որոնք պետք է ընդունվեն: Դա կապված է նրա հետ, որ որոշ մթերքներ կարող են ազդել մարսողության վրա և, որպես հետևանք, ստացվող պատկերների որակի վրա:

Ճիշտ մթերքների ընտրություն.

ՄՌՏ-ից առաջ իդեալական մթերքներ են համարվում արգանակը, կիսահեղուկ շիլաները և քերած սնունդը: Այս մթերքները օժտված են մի քանի կարևոր առանձնահատկություններով.

  • Հեշտ յուրացվելիություն. Արգանակները և խյուս-ապուրները հեշտ են մարսվում, ինչը նվազեցնում է աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքը և նպաստում է ստամոքսի ավելի արագ դատարկմանը:
  • Բջջանյութի ցածր պարունակություն. կիսահեղուկ շիլաները սովորաբար ավելի քիչ բջջանյութ են պարունակում, ինչը նվազեցնում է գազերի և փքվածության առաջացման վտանգը:
  • Отсутствие стимуляции газообразования:նման սնունդը չի պարունակում բաղադրիչներ, որոնք կարող են առաջացնել ավելցուկային գազեր, ինչը հատկապես կարևոր է ՄՌՏ-ի միջոցով հստակ պատկերներ ստանալու համար:

Ազդեցություն հետազոտության արդյունքների վրա.
ՄՌՏ-ից առաջ ճիշտ սնունդ ընտրելը կարևոր է, քանի որ ավելորդ գազերը կարող են հանգեցնել արդյունքների աղավաղմանը: Աղիքներում գազերը կարող են արտեֆակտներ ստեղծել պատկերների վրա, ինչը դժվարացնում է տվյալների մեկնաբանումը և կարող է պահանջել ընթացակարգի կրկնություն:

 

2.     Երկրորդ կանոն - ածխաջրերի և բջջանյութի սահմանափակմամբ դիետա ՄՌՏ-ից 2-3 օր առաջ: Ածխաջրերը և բջջանյութը կարող են տհաճ զգացողություններ առաջացնել ձեր որովայնում և հանգեցնել գազերի առաջացման, ինչը կարող է նաև ազդել հետազոտության արդյունքների վրա:

Մանրամասներ.:

Ածխաջրերը էներգիայի հիմնական աղբյուրն են մեր մարմնի համար, մինչդեռ բջջանյութն անհրաժեշտ է մարսողական համակարգի բնականոն գործունեության համար: Այնուամենայնիվ, նախքան բժշկական հետազոտությունները, ինչպիսիք են ՄՌՏ-ն, խորհուրդ է տրվում սահմանափակել դրանց ընդունումը:

Ածխաջրերը և բջջանյութը կարող են մեծացնել աղիքային պարունակության ծավալը և առաջացնել գազեր: Սա կարող է տհաճ զգացողություններ առաջացնել որովայնի շրջանում, ինչպես նաև առաջացնել գազեր, որոնք կարող են աղավաղել ՄՌՏ-ի արդյունքները:

ՄՌՏ-ից 2-3 օր առաջ խորհուրդ է տրվում կրճատել ածխաջրերով և բջջանյութով հարուստ մթերքների օգտագործումը: Սա կօգնի նվազեցնել գազերի առաջացման վտանգը և կապահովի ավելի մաքուր և ճշգրիտ պատկերների ստացումը:

Մթերքների օրինակներ, որոնք պետք է սահմանափակել.
Սահմանափակման ենթակա մթերքների թվին անհրաժեշտ է դասել.

  • Հացը և հացամթերքը
  • Հացահատիկային մշակաբույսերը, ինչպիսիք են բրինձը և կորեկը
  • Լոբազգիները, ներառյալ լոբին և ոսպը
  • Բանջարեղենի որոշ տեսակներ, հատկապես կաղամբը և բրոկոլին
  • Քաղցրավենիքը և հրուշակեղենը

Այլընտրանք.
Որպես այլընտրանք կարելի է ընտրել քիչ քանակությամբ ածխաջրեր և բջջանյութ պարունակող մթերքներ.

  • Թեթև մսային արգանակներ,
  • Ձու
  • Ոչ յուղոտ միս և ձուկ

 

3.     Երրորդ կանոն՝ գազեր առաջացնող մթերքների բացառում՝ կաղամբ, ոլոռ, լոբի և այլն: Այս մթերքները կարող են առաջացնել որովայնի փքվածություն և լրացուցիչ խոչընդոտներ ստեղծել ՄՌՏ-ի անցկացման համար:

Մանրամասներ.

Բացառման պատճառները.

Գազեր առաջացնող մթերքները կարող են էապես ազդել հիվանդի հարմարավետության և ստացվող պատկերների որակի վրա: Աղիքներում գազերի առաջացումը կարող է հանգեցնել որովայնի փքվածության և արտեֆակտներ ստեղծել ՄՌՏ-պատկերների վրա, ինչը կդժվարացնի ախտորոշումը:

Բացառման ենթակա մթերքների ցանկը.

Նման մթերքների թվին դասվում են.

  • Կաղամբը. բոլոր տեսակները, ներառյալ սպիտակ կաղամբը, բրյուսելյան կաղամբը, ծաղկակաղամբը և բրոկոլին:

  • Լոբազգիները՝ ոլոռ, լոբի, ոսպ, սոյա և դրանցից պատրաստված մթերքները:

  • Ամբողջահատիկ հացահատիկները՝ հատկապես նրանք, որոնք հարուստ են բջջանյութով:

  • Որոշ մրգեր՝ խնձոր, տանձ, դեղձ և այլ մրգեր, որոնք հարուստ են ֆրուկտոզայով կամ սորբիտով:

  • Քաղցրավենիքները՝ հատկապես նրանք, որոնք պարունակում են գազերի առաջացմանը նպաստող արհեստական քաղցրացուցիչներ:

Ազդեցության մեխանիզմը.

Այս մթերքները պարունակում են մեծ քանակությամբ բարդ ածխաջրեր և շաքարներ, որոնք ամբողջությամբ չեն ներծծվում բարակ աղիքում: Արդյունքում, դրանք անցնում են հաստ աղիք, որտեղ ֆերմենտացիայի են ենթարկվում միկրոֆլորայի կողմից, ինչը հանգեցնում է գազերի առաջացման:

 

4.     Չորրորդ կանոն՝ ՄՌՏ-ից առաջ չօգտագործել սունկ, ընկույզ, արևածաղիկ և չրեր: Այդ մթերքները դժվար են յուրացվում և կարող են անհարմարություն առաջացնել հետազոտության ժամանակ:

Մանրամասներ.

Սնկերի, ընկույզի, արևածաղկի և չրերի բացառումը

Բացառման պատճառները.
Սնկերը, ընկույզը, արևածաղիկը և չրերը պարունակում են մեծ քանակությամբ բջջանյութ և ճարպեր, որոնք կարող են դանդաղեցնել մարսողության գործընթացը: Դա կարող է առաջացնել անհարմարություն, որովայնի փքվածություն և աղիքներում գազերի քանակության մեծացում:

Ազդեցությունը մարսողության և ՄՌՏ-ի վրա.
Դժվար յուրացվող մթերքները կարող են ոչ միայն առաջացնել անհարմարություն, այլ նաև ազդել ՄՌՏ-պատկերների որակի վրա: Դրանք կարող են խոչընդոտներ և արտեֆակտներ առաջացնել, որոնք կդժվարացնեն արդյունքների մեկնաբանումը:

Բացառման ենթակա մթերքների օրինակներ.

  • Սնկեր՝  բոլոր տեսակները, հատկապես տապակած կամ պահածոյացված:
  • Ընկուզեղեն՝  գետնանուշ, նուշ, ընկույզ և այլն:
  • Կորիզներ՝  արևածաղիկ, դդում և այլն:
  • Չրեր՝  չամիչ, ծիրան, արմավ և այլն:

Խորհուրդներ սնվելու վերաբերյալ՝
Բացառված մթերքների փոխարեն խորհուրդ է տրվում օգտագործել հեշտ յուրացվող սնունդ, որը չի առաջացնում անհարմարություն և չի ազդում ՄՌՏ-պատկերների որակի վրա: Նման մթերքների թվին են դասվում.

  • Թեթև արգանակները
  • Եփած անյուղ միսը
  • Ձուկը
  • Ձուն
  • Պարզ ածխաջրերը՝  սպիտակ բրինձ, սպիտակ հաց:

Եզրակացություն.
Չորրորդ կանոնի պահպանումը և դժվար յուրացվող մթերքների բացառումը՝ սնկեր, ընկուզեղեն, արևածաղիկ և չրեր, կօգնեն ՄՌՏ-ի ժամանակ խուսափել անհարմարություններից և կապահովեն հստակ և ճշգրիտ պատկերների ստացում: Այս կանոնը օգնում է մարսողական համակարգը նախապատրաստել պրոցեդուրային և համարվում է կոնտրաստային նյութով ՄՌՏ-ին նախապատրաստվելու կարևոր մասը:


5.     Հինգերորդ կանոն՝ սահմանափակել կաթնամթերքի և յուղոտ սննդի օգտագործումը: Կաթը և յուղոտ սնունդը կարող են դանդաղեցնել մարսողության գործընթացը և տհաճ զգացողություններ առաջացնել որովայնում:

Մանրամասներ.

Սահմանափակման պատճառները.
Կաթնամթերքը և յուղոտ սնունդը պարունակում են մեծ քանակությամբ ճարպեր, որոնք կարող են դանդաղեցնել մարսողության գործընթացը: Այդ դանդաղեցումը կարող է որովայնում առաջացնել անհարմարավետության զգացողություններ, փքվածություն և գազերի քանակության ավելացում, ինչը ցանկալի չէ ՄՌՏ-ի անցկացումից առաջ:

Ազդեցությունը մարսողական համակարգի և ՄՌՏ-ի վրա.
Յուղոտ սննդի և կաթնամթերքի պատճառով դանդաղ մարսողությունը կարող է հանգեցնել նրան, որ սնունդը ավելի երկար կմնա ստամոքսում և աղիքներում: Սա կարող է անհանգստություն առաջացնել և բացասաբար ազդել ՄՌՏ-պատկերների որակի վրա:

Սահմանափակման ենթակա մթերքների օրինակներ.

  • Կաթնամթերքներ՝  պանիր, կաթ, սերուցք, յոգուտ և պաղպաղակ:
  • Յուղոտ սնունդ՝  Արագ-սնունդ, տապակած սնունդ, մեծ քանակությամբ ճարպ պարունակող մսամթերք՝ երշիկ և բեկոն:

Խորհուրդներ սնվելու վերաբերյալ.
Յուղոտ սննդի և կաթնամթերքի փոխարեն խորհուրդ է տրվում ընտրել ավելի թեթև և պակաս յուղոտ տարբերակներ.

  • Ոչ յուղոտ կաթնամթերք՝  կեֆիր, առանց հավելումների բնական յոգուրտ։
  • Թեթև ճաշատեսամկներ՝  բանջարեղենային աղցաններ, եփած կամ խաշած անյուղ միս, անյուղ ձուկ:

Եզրակացություն.
Հինգերորդ կանոնի պահպանումը և կաթնամթերքի ու յուղոտ սննդի օգտագործման սահմանափակումը կօգնեն ՄՌՏ-ի ժամանակ խուսափել անհարմարավետության զգացողությունից և կնպաստեն ստանալ ավելի որակյալ պատկերներ: Այս կանոնը թույլ է տալիս աղեստամոքսային տրակտին նախապատրաստել պրոցեդուրայի անցկացմանը և համարվում է կոնտրաստային նյութով ՄՌՏ-ին նախապատրաստվելու կարևոր մասը:

 

6.     Վեցերորդ կանոն՝ ՄՌՏ-ից առաջ խուսափեք խմորիչով և շաքարով պատրաստված հացաբուլկեղենից: Այս մթերքները կարող են առաջացնել փքվածություն և ազդել ստացվող արդյունքների որակի վրա:

Մանրամասներ.

Խմորիչով և շաքարով պատրաստված հացաբուլկեղենի բացառում

Բացառման պատճառները.
Խմորիչ և շաքար պարունակող հացաբուլկեղենը կարող է նպաստել աղեստամոքսային տրակտում թթվային գործընթացների առաջացման: Այդ գործընթացը կարող է հանգեցնել ավելորդ գազերի, որովայնի փքվածության և անհարմարավետության զգացողության առաջացմանը:

Ազդեցությունը մարսողական համակարգի և ՄՌՏ-ի վրա.
Որովայնի փքվածությունը և գազերի շատացումը աղիքներում կարող են բացասաբար ազդել ՄՌՏ-պատկերների որակի վրա: Գազերը կարող են արտեֆակտներ ստեղծել պատկերների վրա, ինչը կդժվարացնի դրանց մեկնաբանումը և կարող է հանգեցնել պրոցեդուրայի կրկնման անհրաժեշտության:

Մթերքների օրինակներ, որոնցից պետք է խուսափել.

  • Հաց և խմորիչով պատրաստված թխուկ՝  սպիտակ հաց, բուլկիներ, կարկանդակներ և խմորիչով պատրաստված այլ մթերքներ:
  • Քաղցր խմորեղեններ՝  թխվածքաբլիթներ, տորթեր, խմորեղեն և մեծ քանակությամբ շաքար պարունակող այլ մթերքներ:

Խորհուրդներ սնվելու վերաբերյալ.
Խմորիչով և շաքարով պատրաստված հացաբուլկեղենի փոխարեն խորհուրդ է տրվում ընտրել այնպիսի մթերքներ, որոնք չեն առաջացնում թթվեցում և փքվածություն:

  • Առանց խմորիչի հաց՝  լավաշ, տորտիլյա և խմորիչ չպարունակող թխուկների այլ տեսակներ:/li>
  • Ոչ քաղցր հացահատիկային մթերքներ՝  վարսակ, հնդկաձավար, քինոա և այլ ամբողջահատիկ շիլաներ:

Եզրակացություն.
Վեցերորդ կանոնի պահպանումը և խմորիչ ու շաքար պարունակող հացաբուլկեղենից խուսափումը կօգնեն ՄՌՏ-ից առաջ կանխել որովայնի անհանգստությունը և փքվածությունը, ինչպես նաև կապահովեն ախտորոշիչ պատկերների ավելի բարձր որակը: Այս կանոնը կարևոր է պրոցեդուրային նախապատրաստվելու համար և օգնում է խուսափել արդյունքների մեկնաբանման հետ կապված պոտենցիալ խնդիրներից:

 

7.     Յոթերորդ կանոն՝ ՄՌՏ-ի անցկացումից առաջ խուսափել սպիրտային խմիչքներից, սուրճից և թեյից: Այդ խմիչքները կարող են գրգռել որովայնի լորձաթաղանթը և անհանգստություն առաջացնել հետազոտության ժամանակ:

Մանրամասներ.

Հրաժարում սպիրտային խմիչքներից, սուրճից և թեյից

Հրաժարման պատճառները.

  • Սպիրտային խմիչքներ՝ կարող են առաջացնել ջրազրկում և փոխել արյան հոսքը, ինչը, ի թիվս այլ բաների, ազդում է կոնտրաստային նյութի բաշխման վրա:
  • Սուրճ և թեյ՝ պարունակում են կոֆեին, որը կարող է խթանել ստամոքս-աղիքային տրակտը՝ առաջացնելով գրգռում և ուժեղ կծկումներ (պերիստալտիկա):

Ազդեցությունը մարսողական համակարգի և ՄՌՏ-ի վրա.
Ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռումը և կծկումների փոփոխությունները կարող են հանգեցնել անհանգստության, ինչի պատճառով շատ դժվար կլինի ՄՌՏ-ի ընթացքում անշարժ մնալ: Սա կարող է վատացնել ստացված պատկերների որակը և մեծացնել պրոցեդուրան կրկնելու անհրաժեշտության հավանականությունը:

Խորհուրդներ սնվելու վերաբերյալ.
Սպիրտային խմիչքների, սուրճի և թեյի փոխարեն խորհուրդ է տրվում օգտագործել բավարար քանակությամբ մաքուր ջուր՝ խոնավացումը պահպանելու և կոնտրաստային նյութի ավելի լավ բաշխում ապահովելու համար:

Եզրակացություն.
Յոթերորդ կանոնի պահպանումը թույլ կտա խուսափել անցանկալի անհանգստությունից և կնպաստի հստակ և ճշգրիտ ՄՌՏ-պատկերների ստացմանը: Այս կանոնը կարևոր է հիվանդի անվտանգությունը և հարմարավետությունը ապահովելու, ինչպես նաև պրոցեդուրայի ժամանակ բարդացումների առաջացման հավանականությունը նվազեցնելու համար:

 

Կարևոր է հիշել, որ ՄՌՏ-ից առաջ ճիշտ դիետայի պահպանումը թույլ կտա ստանալ հետազոտության առավելագույն ճշգրիտ արդյունքներ: ՄՌՏ-ից առաջ պետք է ճիշտ սնվել՝ տվյալների հնարավոր աղավաղումները բացառելու համար: Այդ պատճառով անհրաժեշտ է հետևել մասնագետների խորհուրդներին և խուսափել այն մթերքներից, որոնք կարող են ազդել ՄՌՏ-ի արդյունքների վրա:

Մեր բժշկական կենտրոնը